英文学

認知言語学

担当 石田 秀雄
開講期間・曜日・講時 後期・金曜日・4講時

言語に固有の能力を仮定するのではなく、推論などの認知能力と身体的な経験を重視する認知言語学について、基本的な考え方を解説していく。また、冠詞と前置詞を取り上げ、認知言語学の立場からの応用を試みる。

英米文学・文化研究Ⅰ

担当 下村 伸子
開講期間・曜日・講時 前期・月曜日・5講時

英米詩について学びます。ロマン派から現代にかけての抒情詩を採り上げ、詩のことばと技法を歴史的背景やジェンダー批評等の観点から学習し、詩というジャンルの文化的広がりを考察します。

英語学基礎講義

担当 高橋 勝忠
開講期間・曜日・講時 前期・木曜日・1講時

英語学の分野から「英語史」「言語習得」「統語論」「音韻論」「形態論」「意味論」「語用論」の7つの内容を紹介する講義。新しい言語学の知識を導入すると共に、生成文法による語や文の言語分析を解説する。

英語圏研究2

担当 松宮園子
開講期間・曜日・講時 後期・木曜日・1講時

19世紀から20世紀の英文学及び映画作品を取り上げ、「身分違いの恋」をテーマに、諸作品に表れる階級、ジェンダー、倫理等の様々な問題について考察することで、鋭い批評意識を養うことを目標とする。

言語・コミュニケーション入門

担当 JOHN CAMPBELL-LARSEN
開講期間・曜日・講時 後期・金曜日・3講時

This class will examine several aspects of language. We will look at some of the basic ways in which various languages work, such as grammar structure, and writing systems. We will aso investigate some of the differences in vocabulary between Japanese and English, discuss pragmatics, politeness and discourse.

※Students do notneed to bring anything to the classs. There will be a handout worksheet to complete and hand in at the end of the lecture.

英語圏文化入門

担当 木村マリアン
開講期間・曜日・講時 前期・月曜日・3講時

This lecture class covers culture in Britain and America. We read poems and watch a few videos and films which show the culture of Britain and America.

There are lectures on powerpoint slides (with both Japanese and English text) shown in the class.

※Please feel free to ask any questions you have and I will try to help you-